Herkese merhaba. Yapay zeka denilince çoğu insanın aklına beyin gelecektir ama aslında beyin bu sistemin en önemli bir parçası olsa da tek başına hiçbir işe yaramayan bir organdır. Hatta ve hatta bırakın dış dünyayı ile iletişim kurup anlamayı, vücudumuz içinde bile karanlığa gömülmüş bir organdır. Kendisi sinir sistemine bağlanmadığı takdirde faydasız bir organdır. Eğer bir gerçek yapay zeka (GYZ) geliştirmek isteniyorsa sinir sistemini taklit etmek ile başlanmalıdır.
Canlılarda bulunan başlıca sistemler hareket sistemi, sinir sistemi, endokrin sistemi, dolaşım sistemi, solunum sitemi, boşaltım sistemi ve ürogenital sistemdir. Bir yapay zeka (YZ) oluşturulacaksa bunların çoğuna ihtiyaç yoktur.
Bunlardan en önemlisi tahmin edeceğiniz üzere sinir sistemidir. Sinir sisteminde beyinin görevi duyu ve sinir organlarında gelen verileri ihtiyaca göre arşivlemektir. Bunları kabaca özetlersek dokunma, sıcaklık, basınç ve görsel verilerdir. Beyin ilk evrelerinde bu alıcılarımız dan gelen verileri gelişi güzel analiz eder ve zamanla bunları arşivlemeyi öğrenir. İhtiyaç anında da bu arşive ulaşıp yeni bir tepki verisi oluştur. Bu arşivi zamanla bir ihtiyaç önceliklerine göre genişletir veya daraltır. Bu konuya daha sonra geri döneceğimiz için şimdilik bu kadarı bilmemiz ve GYZ için sinir sistemine ihtiyacımız olduğunu bilmemiz yeterli.
Solunum sisteminin enerji sağlamak için var olduğunu bilmekteyiz ve bir yapay zekanın da ihtiyaçlarından biridir. Dolayısı ile GYZ dan söz ediyorsak solunum sistemi terine enerji sistemi terimini kullanmak çok daha doğru olacaktır. Sinir sistemi ve yenileme sistemi gibi sistemlerimizin çalışmalarını sürekli hale getirmek için enerji sistemine ihtiyacımız var. ”yenileme sistemi mi?” dediniz galiba açıklamaya çalışayım 🙂
Boşaltım sistemi canlılarda, artık enerji veya fayda sağlamaktan uzak maddelerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan sistemdir. GYZ da aslında böyle bir sisteme gerek yoktur lakin oluşturmak istediğiniz yapı tıpkı insanlar gibi tek bir yapı ise (fiziksel yapısından bahsediyorum) ve sürekli bir enerji kaynağınız yoksa kullanılan kaynağın değişimi için gerekli sistemi oluşturmak zorundasınız. Ayrıca oluşan dev veri yığını için ilerleyen süreçte yeni kaynaklara ihtiyacınız olabilir. Bunları da sisteme dahil etmek için 2 seçeneğiniz var. Ya sistemin bunu kendi kendine gerçekleştirebileceği noktayı iyi hesaplayıp bu işi ona bırakırsınız yada eski sitemleri sorunsuz yeni isteme aktarmanın bir yolunu bulursunuz. (Şuan biraz karışık biliyorum, ilerde ayrıntılı değineceğimiz bir konu bu). Yani GYZ yolunda boşaltım sisteminin yerine daha iyisini bulana kadar ”Yenileme Sistemi” demeyi daha uygun görüyorum.
Gelelim Hareket sistemine. Şimdiye kadar hepimize yapay zeka bi ekranın içinde oluşturulan hologramlar ile tasvir edildi. Bu işin kolaya kaçma yönetimi olarak oldukça başarılıdır lakin gerçekte işler böyle yürümüyor. Doğumdan (belkide anne karnında bile) itibaren beynimize tüm hareketlerimizin verisi gönderilir. İlk emekleme çabaları esnasında yer çekimi ile acı bir şekilde tanışırız. Çocukluğumuzda peşinden koştuğumuz top bile beynimizde bir takım dengelerin, bağların oluşmasına sebep olur. Gerçekliği anlamaya başlarız. kendi ve çevremizdeki maddelerin ağırlıklarını kavrarız. Dolayısı ile gerçek bir yapay zekanın sadece video izleyerek bir şeyleri öğrenmesi bana çok ama çok zor gözüküyor. dolayısı ile kendi kendine öğrenebilen bir GYZ bir hareket sistemine de ihtiyaç duyar.
Toparlayacak olursak. Gerçek bir yapay zeka inşa eden birinin aşağıdaki sistemleri çok iyi kurgulaması gerekir.
- Sinir Sistemi
- Enerji Sistemi
- Hareket Sistemi
- Yenileme Sistemi
Bu sistemlere ilerde ayrı ayrı değinip neler yapılabileceği ile ilgili fikirlerimi paylaşacağım. Kendinize iyi bakın, saygılarımla.
