Bizi Takip Edin

Merhaba, Ne Aramak istersiniz?

Oyun

Ekran kartları ile yapay zeka

Merhaba. Bu yazıyı yazdığım tarihlerde piyasada satılan son kullanıcı ürünü ekran kartlarını incelerken aklıma gelen bir fikri sizlerle paylaşmak istiyorum. Konumuz oyunlarda ekran kartı ile yapay zeka hesaplamaları yapabilmek.

Konu yapay zeka çalışmaları olduğunda da işlemci (CPU) veya Ekran kartı (GPU) bazlı uygulamalar bulunmakta lakin işlemci mimarisi (CPU) üstünde koşturulan komut setlerine oranla ekran kartları çoğu konuda daha hızlı sonuç verebilmekte. Çok detayına girmeden Blockhain de, kriptopara madenciliğinde neden kullanıldığını hatırlarsanız durumu kabaca kavrarsınız.

Nvidia’ nın DGX ailesi ürünleri özellikle derin öğrenme (Deep Learning) çalışmlarında şuan tek seçenek gibi duruyor. Zira firmanın daha basit uygulamalar yada bireysel araştırmlar için ise Tesla ürün ailesi de bulunmakta.

Nvidia DGX ailesi :

Nvidia Tesla V100 :

Bu ürünlerle ilgili en son bilmemiz gerek konu maliyetleri. Tahmin edeceğiniz üzere niş ürünler oldukları ve adetli üretimlerinden ötürü yüksek etiketlere sahip oluyorlar. Örneğin evinizde yada ofisinizdeki iş istasyonuna takabileceğiniz Nvidia Tesla V100′ un yurtdışı fiyatı yaklaşık 7500 dolar. Şu hali ile zaten akıllara zarar bu rakamı TL ye çevirip hele bide bunun üstüne binecek kdv ve ek vergileri hesaplama gafletinde bulunmayın, ben yaptım hiç hoş olmuyor 😀 Aslında yetenekleri ve yapılan çalışmaların büyüklüğü hesaplandığında çok büyük rakamlar değil. Daha önceden bu donanımların yaptığı işin çok daha azı için çok daha fazla bedeller ödemek gerekiyordu o ayrı.

Gelelim yazının başında sizlere bahsettiğim fikire. Günümüzde 3A  dediğimiz oyunlarda grafik motorları çok gelişti ve belli bir grafik doygunluğuna ulaştı. 1080p standartlaştı ve üreticiler piyasayı hareketlendirmek için bi 4K standardını zorluyorlar. önümüzdeki 4-5 yıl içinde onunda standartlaşacağını tahmin ediyorum ama 8K ya çıkılacağını çok düşünmüyorum. Peki bu ekran kartı üreticileri 4K standartlaştığında  yeni ürünlerini nasıl satacaklar. VR falan demeyin çünkü tüm donanım gereksinimleri karşılansa bile insan bünyesinden kaynaklı kısıtlı kullanım alanları var.

Benim önerim hali hazırda yapay zeka uygulamalarında kullanılan kurumsal teknolojileri son kullanıcı ile buluşturmak. Günümüzde tüm oyunlar hesaplama gerektiren tüm hesaplamaları işlemciye (CPU) yüklüyor. İşlemcilerde bu işe aslında GPU’lar kadar yatkın olmadığı ve tüm sistemlerde optimize edildiği için çoğu oyun bu konuda sınıfta kalıyor. Özellikle strateji oyunu oynayanlar bilir CPU bu konularda darboğaz oluşturur ve düzgün optimize edilmemiş oyunlarda oyunu bırakma noktasına getiriyor.

Bu bahsettiğim konuyu muhtemelen 2-3 yıl içinde üreticiler de düşünecek ve yeni ekran kartlarına ekleyeceklerdir lakin ben tam bu noktada bir ütopyamı da sizinle paylaşmak istiyorum. Bu özellik Ekran kartı sürücülerine ek bir asset olarak eklense. Mevcut ekran kartları da oyunlardaki yapay zeka hesaplamalarını CPU’ nun üstünden alsa. Zaten güncel prestij  (Premium) ürünlerinden birine sahipseniz (Nvidia 2080/2080ti vs. ) ve 1080p/2K ayarında bir mönitörünüz varsa ekran kartınızın yarısı yatıyor. Şahsen 2K çözünürlük bana yetiyor ve piyasadaki bir çok oyun tüm detay seviyesi açık halde 2080ti ı zorlayamıyor. O zaman şöyle yapsak. Bu kullanılmayan kısmı oyundaki yapay zeka hesaplamalarına yönlendirmeyi tercih ederim. Hatta bazı grafik ayarlarımı kısmayı dahi kabul edebilirim yeter ki oyundaki npc ler gerçek oyuncularda görebildiğimiz davranışların bir kısmını başarabilsin. Duyun beni güzel fikir 😀

Muhtemelen ticari nedenlerle bu teknolojileri günümüz teknolojilerine adapte edebilecekken yapmayacaklardır ama inşallah beni utandırırlar. Kendinize iyi bakın, Saygılarımla.

 

 

Yorumlar

En Son

Oyun

Merhaba. Bu yazıyı yazdığım tarihlerde piyasada satılan son kullanıcı ürünü ekran kartlarını incelerken aklıma gelen bir fikri sizlerle paylaşmak istiyorum. Konumuz oyunlarda ekran kartı...

Kitap

Yapay Zeka – Geçmişi ve Geleceği – Nils J. Nilson Merhaba. Eğer Yapay zeka hakkında bugüne kadar yapılmış hemen hemen tüm çalışmaları bolca kaynak...

Teknoloji

Herkese merhaba. Yapay zeka denilince çoğu insanın aklına beyin gelecektir ama aslında beyin bu sistemin en önemli bir parçası olsa da tek başına hiçbir...

Kitap

David Eagleman – Beyin Merhaba. Teknoloji ve yapay zeka ile kafayı bozmuş bir beyin illaki bi noktada oluşturmaya yada hayal ettiği şeye giden bu...

Teknoloji

Merhaba. Geçen yazıda da bahsettiğim gibi yapay zeka aslında bize anlatıldığı gibi insan beynine benzer zeka pırıltıları taşımaz ( derin öğrenmeyi daha sonra detaylı...

Bunları da beğebilirsiniz:

Teknoloji

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores et quas.

Genel

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat.

Genel

Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit.

Bilim

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti atque corrupti quos dolores.